De weg naar dataprotectie in Brussel

Een interview met Peter Hustinx

European Data Protection Supervisor

Peter Hustinx kijkt terug op 10 jaar als European Data Protection Supervisor (EDPS): van 2004 tot eind 2014. In die functie hield hij toezicht op de gegevensbescherming bij alle EU-instellingen – van de Europese Commissie tot diverse agentschappen en de Europese Centrale Bank. Daarnaast geeft de EDPS advies aan de Raad en het Europees Parlement bij de totstandkoming van wetgeving waarbij gegevensbescherming een rol speelt.

Al sinds 1971 is de heer Hustinx betrokken bij de ontwikkeling van Nederlandse wetgeving voor privacybescherming. In 1991 werd hij voorzitter van de Registratiekamer en in 2001 voorzitter van het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Toen hij in 2004 naar Brussel gehaald werd als eerste toezichthouder Dataprotectie kwam dat niet onverwacht. Hij was immers van 1996 tot 2000 al bekend in Brussel, als voorzitter van de Artikel 29-werkgroep van Europese privacy toezichthouders. (een overleggroep van Autoriteiten Persoonsgegevens van de diverse landen)

Onderscheidingen: – Honorary Degree of Doctor of Science in Social Science by the University of Edinburgh. – Officier in de orde van Oranje Nassau voor verdiensten bij privacybescherming in Nederland en Europa. – IAPP Privacy Leadership Award (International Association of Privacy Professionals).

Interview R. Kadir, transcriptie M. Akkerman, redactie V.F. Wiendels

Lees hier via Blendl het interview dat een exclusief kijkje achter de schermen biedt: hoe kwam de nieuwe European Data Protection Regulation (EDPR) tot stand? Welke commissies gingen hieraan vooraf, en hoe werd dataprotectie een mensenrecht en een grondrecht? Leden van Tijdschrift Privacy kunnen dit artikel ook lezen op hun site.

IMG_0824 

 

 

Posted in 2016 Juni Thema Europa Tagged EUinterview

admin

Antropoloog. Journalist. Informatieve teksten. Onderzoek. Interviews.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *